ro en

ROMVEGA - ANUNTURI Noutati / VEGAPULS 69

VEGAPULS 69 - FOCUS PE ESENTIAL!

NOUL TRADUCTOR RADAR DE NIVEL VEGAPULS 69 MASOARA IN CELE MAI DIFICILE APLICATII

  Traductoarele radar de nivel au scris o poveste de succes si in mare parte au inlocuit principiile de masurare anterioare, cum ar fi sistemele de sondare electromecanice sau instrumente cu ultrasunete, in multe sectoare ale industriei. Domeniile de aplicatie au fost extinse treptat, pe masura ce a crescut accesul utilizatorilor la aceasta tehnologie. Cu toate acestea, in opinia unanima a expertilor, un instrument universal de masura a nivelului care acopera intr-adevar toate aplicatiile nu a fost creat inca. Datorita bandei de frecvente inalte si a posibilitatilor tehnologice VEGAPULS 69 se apropie foarte mult de acest ideal.

 VEGA prezinta traductorul radar VEGAPULS 69, cel mai apropiat de idealul unui instrument universal de masura a nivelului pentru materiale solide vrac (pulberi, granule, chipsuri, aschii). Frecventa de lucru de 79 GHz permite o mult mai mare focalizare a semnalului de emisie. Mai ales in vase inalte cu instalatii interioare, ranforsari sau imbinari, focalizarea semnalului ajuta la realizarea unei mai bune separari a semnalului de masurare efectiva fata de semnale de interferenta. Incorporand cele mai noi componente electronice din domeniul microundelor, chiar si cele mai mici semnale de reflexie pot fi masurate. Nivelul la produse cu proprietati slabe de reflexie care anterior au fost dificil de masurat, cum ar fi pulberi de plastic sau aschii de lemn, poate fi acum evaluat in mod fiabil.

 VEGAPULS 69 dispune de o gama mult mai larga de aplicatii. Cu un domeniu de masura de pana la 120 m si o precizie de 5 mm (0,004%) are rezerve suficiente de energie chiar si pentru misiuni neobisnuite, cum ar fi masurari de nivel in puturi de mina sau masurarea distantelor in sisteme cu benzi transportoare.

Focalizarea

 Unghiul de deschidere al energiei radar radiate si, prin urmare, focalizarea acesteia depinde de doi factori: frecventa de emisie si partea activa a antenei. Aceasta inseamna ca o mai buna focalizare se realizeaza la o frecventa mai mare cu aceeasi dimensiune a antenei. VEGAPULS 69 functioneaza la o frecventa de emisie de aproximativ 79 GHz si o dimensiune a antenei de 75 mm. Aceasta realizeaza un con de emisie cu unghiul de doar 4°. La un senzor radar cu frecventa de transmisie 26 GHz unghiul de deschidere este de aproximativ 10° cu aceeasi dimensiune antenei. Fasciculul de 79 GHz este suficient de ingust pentru a evita instalatiile din vas sau depunerile de pe peretele vasului si face masurarea mai exacta si fiabila.

 Un senzor radar poate masura corect nivelul doar daca este are un ecou clar de la nivel. Urmatoarele se aplica in special pentru masurarile de nivel la produse solide: in cazul in care semnalele de interferenta au aceeasi intensitate ca ecoul de la nivel, o masurare de incredere este imposibila. Prin urmare, focalizarea este cruciala pentru o masurare precisa a nivelului. Toate aplicatiile unde de la materialele masurate traductorul de nivel primeste reflectii foarte mici, cum ar fi granule din plastic cu constante dielectrice foarte mici, pot beneficia de noul traductor VEGAPULS 69. Pulberile sau granulele din plastic sunt, de obicei, depozitate in silozuri inalte cu diametre mici. Sudurile circulare interioare, chiar daca acestea sunt doar cativa milimetri latime, pot cauza in mod repetat semnale de interferenta in silozuri. In cel mai rau caz, exista cate o astfel de sudura la fiecare 50 cm pe inaltime, care poate chiar ascunde semnalul util real. A fost intotdeauna dificil, mai ales la masurarile de nivel la pulberi de plastic cu proprietati reflective slabe, de a filtra semnalul corect. In unele cazuri au trebuit sa fie utilizate antene parabolice de mari dimensiuni pentru a obtine o buna focalizare si pentru a reduce semnalele de interferenta.

 O alta aplicatie care beneficiaza in special de unghiul de deschidere ingust este masurarea de nivel in containere segmentate sau silozuri de mixare din industria cimentului si a materialelor de constructii. Aceste silozuri au in componeta lor placi trapezoidale. In comparatie cu materiale solide vrac, aceste placi provoca semnale de interferenta foarte mari care au avut anterior nevoie sa fie prelucrate cu mare efort, folosind algoritmi de evaluare foarte complecsi. Focalizarea mult mai buna din prezent conduce la rezultate mai precise si mai presus de toate la masurarea nivelului in conditii de siguranta. 

Aplicatiile simple pot beneficia deasemenea de mai buna focalizare a traductorului de nivel VEGAPULS 69, deoarece o certitudine mai mare de masurare este asigurata pe tot domeniul de masura. Punerea in functiune a devenit, deasemenea, mult mai usoara si mai convenabila.

Plaja dinamica

 Dimensiunea intervalului dinamic la senzorii radar contureaza spectrul de aplicatii la care acestia pot fi utilizati; adica diferenta dintre cel mai mare si cel mai mic semnal ce poate fi prelucrat de instrument. Cu cat mai mare domeniul dinamic, cu atat mai mare gama de aplicatii a senzorilor. Datorita intervalului dinamic mare de 120 dB a noului VEGAPULS 69, chiar si cele mai mici ecouri de la produs pot fi masurate. Siguranta si fiabilitatea masurarii cresc si mai mult cand se masoara nivele la materiale cu proprietati reflective bune cum ar fi carbune, minereu si roci. Produsele cu proprietati reflective slabe, cum ar fi pulberi de plastic, cenusa sau rumegus de lemn uscat, pot fi masurate mult mai precis si sigur de noua tehnologie.

 Avand acum posibilitatea de a masura semnale din ce in ce mai slabe, se pot realiza cu succes aplicatii pana acum problematice la pelete din polistiren sau Aerosil®. Aplicabilitatea universala a VEGAPULS 69 ofera mari avantaje in special pentru aplicatii in care acelasi vas este utilizate pentru stocarea mai multor produse in diferite momente sau proprietatile fizice ale produsului din va se schimba in urma procesului tehnologic. De exemplu, in industria de prelucrare de cereale, celulele de siloz sunt adesea umplute cu produse diferite. Grau, porumb sau tarate sunt stocate in silozuri, dupa necesitati. Diferitele produse, cu proprietati foarte diferite de reflexie pentru un senzor radar au fost de multe ori o provocare pentru tehnologia de masurare. Datorita dinamicii ridicate, senzorul acopera acum o arie foarte larga de aplicatii.

Domeniul de masura 120 metri

 Domeniul de masura este, de asemenea, un indicator de performanta al sistemului complet. Datorita focalizarii foarte bune a semnalului emis si dispunand de un domeniu dinamic mare, VEGAPULS 69 poate evalua fiabil semnale slabe de nivel, reflectate chiar de la o distanta de 120 metri. Sistemul este proiectat astfel incat senzorul opereaza in aceiasi parametri si la domenii mici de masurare. Acest lucru vine ca un avantaj pentru utilizatorii de benzi transportoare, de exemplu, care trebuie sa faca masuratori de distanta in conditii foarte dure. Aici este necesara o masurare rapida din cauza ca pozitia benzilor transportoare schimba foarte repede. Timpul de raspuns al noului VEGAPULS 69 este mai mic de o secunda, cu o precizie de a masuratorii de 5 mm.

Dotarea traductorului de nivel

 Noile traductoare radar de nivel VEGAPULS 69 sunt disponibile in doua versiuni, o versiune simpla, cu o antena usoara de plastic (PP) si o versiune cu antena lentila integrata in flansa. Antenele sunt insensibile la depuneri de material si asigura functionarea fara probleme chiar si in conditii dificile. Versiunea flansa are integrat un suport de pivotare inteligent realizat din otel inoxidabil de inalta calitate, cu care antena poate fi orientata in mod convenabil, astfel incat senzorul sa fie aliniat in mod optim intr-un interval de +/- 10° fata de axul stutului de montaj. 

 Inginerii VEGA a venit cu ceva special: ei au dezvoltat o aplicatie pentru Smartphone care poate fi folosita pentru a seta unghiul de inclinare la instalarea aparatului de masurare. Pentru aceasta, Smartphone-ul este pur si simplu plasat pe instrument, astfel incat senzorul poate fi aliniat rapid si in mod optim. 

 O conexiune pentru purjare cu aer, care asigura o curatare eficienta a antenei in aplicatii extreme este oferita ca dotare standard. Acest lucru este utilizat de exemplu in masurarea nivelului in silozuri cu aschii de lemn, ciment sau var. 

 Senzorul poate fi folosit atat pentru masurarea continua a nivelului cat si ca un comutator de nivel limita. In prima aplicatie, inaltimea de umplere este masurata si transformata intr-un semnal electric proportional cu nivelul care este fie afisat direct local sau transmis catre un sistem de control. In cazul detectiei punctuale a nivelului, pe de alta parte, inaltimea de umplere este masurata intr-un punct fix si transformata intr-o comanda de comutare. Comanda de comutare poate fi folosita fie pentru a opri sau porni un sistem de umplere, cum ar fi benzi transportoare, supape rotative si transportoare pneumatice sau pentru o prelucrare ulterioara in sistemul de control al procesului. 

  In plus, pe langa masurarea continua a nivelului, sesizoarele de nivel (VEGAVIB, VEGAWAVE, VEGACAP) ofera o siguranta suplimentara ca sistem protectie independent. 

  Pentru prelucrarea ulterioara a valorilor masurate, VEGA ofera o gama larga de procesoare de semnal de la cele cu un ecran simplu pana la transmisie wireless Ethernet.


Aplicatii principale in urmatoarele industrii si domenii: 

VEGAPULS 69